Menu

Lekcja Gotowania

Evelina Kobak

Przegrzebki, tzw. Małże Świętego Jakuba

chefeve

IMG_20171207_191755

Przegrzebki, smażone na maśle z główką nieobranego czosnku oraz z gałązką świeżo ściętego rozmarynu.

 

Małże po usunięciu ich z muszli, należy dokładnie oczyścić. Do naszych zadań należeć będzie między innymi usunięcie mięśnia przylegającego do części, którą chcemy zachować. (mówiąc dosłownie, musimy delikatnie usunąć wątrobę, ma ona kolor intensywnie pomarańczowy). Czyścimy pod bieżącą chłodną wodą. 

Przegrzebki smażymy bardzo krótko, na dobrze rozgrzanej patelni z roztopionym masłem.

Na wyżej widocznym zdjęciu, danie podałam z '' chipsem '' z pieczonej w wysokiej temperaturze, skóry z łososia oraz długo pieczonego bekon boczku angielskiego. Przegrzebki umieszczone na poduszkach z puree z świeżego czosnku. 

 

Bon Appetit!

Smacznego kochani! 

© Lekcja Gotowania
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci